Koča na Mrzlici

Planinski dom na Mrzlici stoji na sedlu med vrhovoma Mrzlice na nadmorski višini 1093m. Dostopen je z avtom, v kopnih razmerah, po cesti s Podmeje in planinskih poteh iz Zasavja in Savinjske doline. V domu je v dveh gostinskih sobah 100 sedežev, v sobah in skupnih ležiščih pa lahko prespi 65 oseb.

Oskrbnik: Bojana Jeglič
Telefon: +386 40 791 421, +386 31 827 352
Delovni čas: dom je odprt vse leto od 7:00 do 21:00

Zgodovina planinskega doma na Mrzlici

Mrzlica je postala posebno znana v letih, ko so na sedlu med obema vrhovoma postavili  prvo planinsko kočo v Zasavju. Odprli so jo 28.9.1899, poimenovali pa so jo po Janezu Hausenbichlerju. Hausenbichler.(13.1.1838 -11.4.1896) je bil namreč velik rodoljub in narodnjak, oče savinjskega hmeljarstva, žalski župan, častni občan Žalca in drugih petih občin Savinjske doline. Zelo rad je hodil v hribe, še posebno na Mrzlico. Zaradi tega so žalski rojaki v njegov spomin postavili Hausenbichlerjevo kočo na Mrzlici. Koča je bila last Savinjske podružnice SPD, oskrboval pa jo je celjski odsek. 25. 11.1928 je kočo, proti plačilu letne najemnine, prevzela Trboveljska podružnica SPD. S 1.1.1931 je koča prešla v popolno last Trboveljske podružnice SPD. Jeseni 1930 so trboveljski planinci začeli z deli za postavitev nove koče na Mrzlici in jo odprli 20.9.1931. Koča je dobila naziv Dom na Mrzlici. Dom je bil zgrajen iz lesa, ki so ga posekali pod Mrzlico. Spredaj je imel dom odprto verando, v domu pa je bil poleg kuhinje še gostinski prostor z 32 sedeži, na podstrešju pa 6 sob z 19 posteljami ter damsko in moško skupno ležišče za 25 oseb. Po zgraditvi nove koče je Hausenbichlerjeva koča služila deloma kot depandansa, deloma pa tudi kot skladišče.

6.7.1942, so partizani koči skupaj s kočo Prijateljev prirode na Štorovi ravni in kočo trboveljskih lovcev na Homiču požgali, da bi preprečili zadrževanje okupacijskih sil v teh objektih.

Kmalu za tem, ko je bilo v oktobru leta 1945 obnovljeno delo Planinskega društva Trbovlje, so člani sklenili, da je potrebno obnoviti oziroma postaviti novo kočo na Mrzlici. V pomladnih mesecih leta 1946 so se vsako nedeljo vrstile udarniške akcije. Namen teh akcij je bil  pospraviti pogorišče prejšnjega doma, usposobiti vinsko klet in vodovod oziroma črpališče za pitno vodo. Na prošnjo Planinskega društva Trbovlje, je takratni okrajni ljudski odbor, odstopil društvu v brezplačno last in uporabo bivšo leseno savno – brunarico, ki je stala za poslopjem okrajnega ljudskega odbora. Takoj po podaritvi so člani društva kočo podrli in jo pripravili za transport. 23.6.1946 so večino zgradbe prepeljali na Mrzlico, 7.7.1946 je bila koča postavljena in pokrita, 21.7.1946 pa slavnostno odprta in sicer kot ena prvih povojnih planinskih koč v Sloveniji ter prva v Zasavju. Koča je bila stalno oskrbovana. Novo zgrajena koča je imela verando, dnevni prostor, kuhinjo, sobo za oskrbnika, na podstrešju pa skupno ležišče za 13 oseb in dve manjši sobici od katerih je ena služila oskrbniku za shrambo. Skupno število sedežev je bilo 60. Hkrati z zgraditvijo koče je postavljeno še gospodarsko poslopje, v katerem je imel oskrbnik kurjavo. Koča je bila na vsak način premajhna in jo je društvo pravzaprav zgradilo kot začasno. Leta 1949 so povečali kuhinjo in vanjo napeljali vodo. Postavili so tudi depandanso, ki je bila neuradno odprta 11.9.1949 v okviru prvega planinskega tedna. Društvo je kočo povsem dokončalo v letu 1950. z dograditvijo depandanse se je povečalo skupno število ležišč na Mrzlici na 15 postelj in 30 skupnih ležišč. V tem letu je koča dobila tudi bencinski električni agregat, ki je služil za zasilno razsvetljavo. Konec novembra 1951 pa je koča dobila električni priključek. Ker so se v letih 1958/59 začeli kazati prvi znaki lesne gobe na planinski koči, je društvo začelo resneje razmišljati o izgradnji nove koče. Ta je bila zgrajena na istem mestu in je odprta 8.9.1963. Stara koča je pa bila preimenovana v Poldetovo kočo, po Leopoldu Majdiču st. in prestavljena na Štorovo travnik na mesto predvojne koče društva Prijatelj prirode. Novi planinski dom na Mrzlici je dvonadstropen pred domom pa je odprta terasa. V pritličju se nahaja kuhinja z dvema shrambama, večja jedilnica in mala jedilnica (Hausenbichlerjeva soba) ter sanitarije. V prvem in drugem nadstropju po so sobe za goste. Dom se oskrbuje z vodo iz lastnega zajetja na severni strani pod vrhom Mrzlice. V zadnjih letih so bila na domu izvedena številna vzdrževalna dela. Zamenjana je bila streha, v prvim in drugem nadstropju so bile urejene nove sanitarije , zamenjana so bila okna itd.

Zgodovinski utrinki iz našega arhiva