Mladinski

»Kdaj bomo šli na planinski izlet? Kam bomo šli?« sta najbolj pogosti vprašanji naših mladih planincev iz trboveljskih osnovnih šol. Tako pri planiranju poskrbimo, da v okviru planinskih krožkov po šolah organiziramo čimveč izletov.

Tako smo v letu 2011 opravili sedem izletov:

  • Januarja smo bili na zimskem izletu v Krnici . Skupaj s spremljevalci nas je bilo 48. Snegu in zasnežene gore okrog Krnice so dali izletu poseben čar.
  • Februarja so šli na zimski izlet tudi mlajši učenci OŠ Tončke Čeč. Želeli so v Tamar, a so zaradi nevarne poti spremenili cilj in se podali v Planinski dom Tromeja. Bilo jih je 38.
  • V maju se je skupina naših planincev (18) pridružila mladim pohodnikom na srečanju mladih planincev Zasavja na Magolniku. Radeški planinci so pripravili kulturni program, družabne igre in okusno malico.
  • Junija smo se z avtobusom peljali na   Primorsko in se povzpeli na zanimiv hrib Kokoš (670 m) nad Lipico, kjer smo se tudi ustavili in si ogledali znamenite konje lipicance. Bilo nas je 40.
  • V juniju smo planirali še izlet na Grohat pod Raduho, a smo se peljali do Lovskega doma v Logarski dolini in od tam šli do slapa Rinka. Tokrat nas je bilo 30.
  • Novo šolsko leto smo začeli v naših hribih – oktobra je ena skupina osvojila Kum (23 otrok in spremljevalcev), druga pa Kal (40 udeležencev).

Na izletih se družijo mlajši in starejši učenci osnovnih šol Tončke Čeč in Ivana Cankarja, z nami pa so vedno tudi vodniki našega društva, ki poznajo poti in skrbijo za varnost. Večkrat gredo zraven tudi člani, ki z nami delijo otroško veselje. Pogosto so malim planincem v pomoč, ko so nahrbtniki pretežki ali je hrib prestrm.

Idej za nove izlete mentoricam in vodnikom ne manjka. Tako že planiramo nove planinske cilje za leto 2012 za osnovnošolce. Prizadevamo pa si, da bi za planinsko dejavnost pridobili tudi srednješolce – z aktivnostmi, ki smo jih začeli v letu 2011, bomo nadaljevali.

Cvetka Kozmus, načelnica MO

SMERNICE ZA DELO MLADIH PLANINCEV V LETU 2012

  1. Planiramo izlete na bližnje in bolj oddaljene vrhove.
  2. V sodelovanju z Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo bomo v planinsko dejavnost skušali pridobiti srednješolce.
  3. Pridružili se bomo tudi nekaterim izletom našega društva za odrasle člane.

PLAN IZLETOV:

JANUAR: zimski izlet na Mariborsko Pohorje
MAREC: Janče. Lovrenc Kozje
APRIL: Mrzlica, Polhograjska Grmada
MAJ: Zelenica, srečanje mladih planincev Zasavja
JUNIJ: Grohat, Sleme ali Voje
OKTOBER: Lovrenška jezera
NOVEMBER: Kopitnik, Gore

POROČILO O IZVEDENIH IZLETIH MLADINSKEGA ODSEKA V LETU 2012:

Mladi planinci Planinskega društva Trbovlje, ki delujejo na OŠ Tončke Čeč in Ivana Cankarja, Trbovlje, skupaj z mentoricami in planinskimi vodniki pridno hodijo na planinske izlete.

14. januarja je bilo 65 planincev OŠ Tončke Čeč na zimskem izletu na Pohorju. Z dvema avtobusoma smo se peljali na Areh in od tam nadaljevali pot peš do Mariborske in Ruške koče. Vsako leto planiramo zimski izlet seveda z željo, da se naužijemo snega. Pričakovali smo ga več, kot ga je bilo, a otroci so bili navdušeni. Kepali so se in užival. Poleg mentoric je bil z nami planinski vodnik Matej Froebe.

24. marca so se planinci OŠ Tončke Čeč pridružili čistilni akciji na poti na Mrzlico. Zbralo se nas je 15. Pri lovski koči smo dobili rokavice in vreče za odpadke, ki smo jih pridno polnili. Pot nam je hitro minila, saj smo bili zaposleni, manjkalo pa ni niti sproščenega klepeta in smeha. Na Mrzlici smo se okrepčali, dekleta so se zadrževala na travniku, fantje pa so pri Poldetovi koči igrali nogomet. Žogo so našli v gozdu, ko so pobirali odpadke. Rekli smo, da je to nagrada za sodelovanje v čistilni akciji.

18 planincev OŠ Ivana Cankarja je šlo v marcu na Miklavža nad Jevnico. Izkoristili so sončno soboto. Spremljali sta jih mentorici.

5. maja smo se za izlet na Zelenico spet združili planinci OŠ Ivana Cankarja in Tončke Čeč. Avtobus nas je pripeljal na Ljubelj, od koder smo šli peš do koče na Zelenici. Vreme je bilo kislo in nič toplo, a ob hoji navkreber smo se ogreli. Z nami je bil vodnik Miro Drnovšek.

19. maja 2012 so se planinci višjih razredov OŠ Tončke Čeč pod vodstvom vodnika Gustija Konciljata povzpeli na Nanos. Čudovito vreme, navdušenje, da smo prišli na vrh po strmi in skalnati poti in nadaljevanje poti do Abrama so bili dosežki tega celodnevnega izleta. Pravzaprav ga pri Abramu še ni bilo konec. Čakala nas je še vožnja do doma, ki je tako kot običajno minila v veselem klepetu in smehu. O utrujenosti ni bilo niti sledu.

Ko se mentorice odločamo, kam na izlet, iščemo nove planinske točke. Pri tem nam pogosto pomagajo naši vodniki. Tako so 7. junija mentorice OŠ Tončke Čeč mlajše planince v spremstvu dveh izkušenih planincev, Bojana Gorjupa in Aleša Šintlerja, peljale na Kokoš na Notranjskem. Obiskali so tudi Lipico in si ogledali znamenite konje lipicance.

V juniju smo planinci OŠ Ivana Cankarja in Tončke Čeč opravili še zadnji izlet v šolskem letu 2011/12. Naš cilj je bila Rašica, a zaradi slabega vremena smo se peljali v Kamniško Bistrico do izvira Bistrice, povzpeli pa smo se še na Stari grad nad Kamnikom.

Od septembra smo opravili že tri izlete: planinci OŠ Ivana Cankarja so šli na Mrzlico, mlajši s Tončke Čeč na Čemšeniško planino, starejši pa na Janče. Mladim udeležencem pravzaprav ni pomembno, kam gremo – veseli so vsakega novega izleta, uživajo med vrstniki, hodijo brez večjih težav, klepetajo, pogosto pa tudi zapojejo. In vedno na poti domov sprašujejo, kam bomo šli naslednjič.

Oktober 2012                                                              Cvetka Kozmus, načelnica MO

Naše fotografije: