Prečenje Mont Blanca (Mont Blanc du Tacul 4248m, Mont Maudit 4465m, Mont Blanc 4810m, Dome du Gouter 4304m)

V petek popoldan smo se odpravili Uroš, Tamara in jaz v Chamonix, kjer smo v večernih urah komaj našli kamp za postavitev šotora. Naslednje jutro nas je prijazna lastnica kampa odpeljala na postajo gondole za Aiguille du Midi (3842m). Od tu smo se podali do koče Cosmiques, ter se pripravili na aklimatizacijski vzpon na Mont Blanc du Tacul. Pozno popoldan  smo se vrnili nazaj od koče.

Počitek je bil zelo kratek, saj smo se že naslednji dan ob 2.30 podali proti zastavljenemu cilju. Kot prejšnji dan, smo pod Mont Blanc du Taculom prečkali ledeniško razpoko, ki jo je mogoče premagati tako, da se spustiš na poličko približno dva metra v globino, prestopiš čez njo ter splezaš navpično kakšnih 10 metrov. Tu sta nam prav prišla dva plezalna cepina. Nato je sledil strm vzpon in prečenje pod podirajočim serakom (ki je par dni pred našim vzponom vzel nekaj življenj) na Epaule du Tacul (4050m). Od tu smo se spustili nekaj vm in nato povzpeli proti Col du Mauditu (4345m), kjer smo občudovali sončni vzhod. Tudi pod tem sedlom je manjša ledeniška razpoka, nad njo pa dva raztežaja plezanja cca 55 st. Ponovno je sledil spust na Col della Brenva (4303m), nato pa navidezno neskončni vzpon proti samem vrhu Mont Blanca. Zaradi vetra, ki nas je spremljal večji del poti, smo se hitro odpravili po grebenu do bivaka Vallot (4362m), kjer smo si privoščili počitek. Nadaljevali smo v megli preko Dom du Gouterja do koče Gouter (3817m).

Naslednje juro smo se v močnem vetru, megli, spolzki skali in sodri pričeli spuščati proti koči Tete Rousse. Med sestopom smo prečili couloir, ki je bil precej aktiven. Sledil je še spust do Le Nid d’ Aigle in vožnja z zobato železnico do mesta Le Fayet, nato pa naprej z vlakom do kampa. Pred odhodom domov smo si ogledali še center Chamonixa.

Foto: Uroš R.D.

 

Ena misel na “Prečenje Mont Blanca (Mont Blanc du Tacul 4248m, Mont Maudit 4465m, Mont Blanc 4810m, Dome du Gouter 4304m)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja