Srečanje mladih planincev Zasavja in Posavja na Mrzlici

Po dogovoru na Meddruštvenem odboru zasavskih planinskih društev smo v Planinskem društvu Trbovlje dobili nalogo, da letos organiziramo srečanje mladih planincev od Litije do Brežic (13 planinskih društev). Prvotni termin (25. 5. 2013) smo zaradi slabih vremenskih razmer dvakrat prestavili, 5. 10. 2013 pa smo srečanje uspešno izpeljali. Na Mrzlici se je zbralo 288 mladih pohodnikov ter 61 spremljevalcev (planinskih vodnikov, mentorjev in staršev).

Nalogo je prevzel mladinski odsek, a organizacija tako množične prireditve je zahtevna naloga, ki nam je uspela s sodelovanjem številnih članov našega društva, planinskih vodnikov ter članov upravnega odbora pod vodstvom predsednika PD Trbovlje Matjaža Kilarja. Pomoč sta nam nudili tudi Občina Trbovlje in Gorska reševalna služba. Predstavnici Turističnega društva Trbovlje sta predstavili domači kraj in udeležence pogostili z mandeljčki in okusno pito, prostovoljci Društva prijateljev mladine Trbovlje pa so pripravili in vodili družabne in zabavne igre za otroke na štorovem travniku pred Poldetovo kočo.

Za udeležence iz Trbovelj, Brežic in Zagorja smo zaradi oddaljenosti organizirali prevoz iz doline na Podmejo, od koder smo se z našimi planinskimi vodniki podali peš na Mrzlico. Zaradi velikega števila otrok in spremljevalcev sta dva avtobusa zjutraj peljala dvakrat na Podmejo, popoldan pa nazaj v dolino. Ostali udeleženci so imeli svoj prevoz do Podmeje ali Rajske doline in so na Mrzlico prišli sami. Ob prihodu smo jim postregli s čajem in keksi.

Prireditev se je pričela ob 11. uri. Udeležence je pozdravil predsednik društva Matjaž Kilar, nastopil je pevski zbor OŠ Tončke Čeč, ki je pod vodstvom Zinke Bregar in ob spremljavi harmonike Gašperja Cestnika zapel tri pesmi, Neža Lesar je zaigrala na harmoniko, Tilen Pangeršič je gostom predstavil Trbovlje, plesna skupina je zaplesala, nato pa nas je presenetil perkmandelc, rudarski škrat, ki nas je s svojim simpatičnim nastopom razvedril in nasmejal.

Predvideli smo, da se bodo skupine po kulturnem programu udeležile iger na štorovem travniku. Žal so to storile le nekatere, ker nam je vreme spet ponagajalo – prijetno jutranje ozračje je zmotil mrzel veter, otroci in odrasli so iskali zavetje pod teraso in v koči, kjer pa je bilo premalo prostora za vse. Tako so se skupine, ki so imele svoj prevoz, kmalu odločile, da se vrnejo v dolino.

Udeleženci, ki so se vključili v organizirane dejavnosti, so izdelovali vetrnice, iskali skrite uganke v gozdu, skakali z vrečami med ovirami, nekateri so igrali nogomet. Igrala pred kočo so bila ves čas zasedena. Kljub temu, da je bilo očitno, da marsikoga zebe, otrok v družbi očitno to ni preveč motilo. O tem govorijo tudi naše fotografije. Mislim, da smo odrasli enako uživali, ko smo opazovali vrvež mladine okoli koče.

Za vse udeležence smo pripravili malico, hrenovke s kruhom in prilogo ter čaj. Topel čaj, ki so ga pripravili naši člani v kuhinji pod teraso, je bil zelo, zelo iskan. Pred odhodom smo jim izročili spominska darila, ki smo jih izdelali sami – knjižna kazala z risbicami planincev, ki so jih narisali učenci OŠ Ivana Cankarja.

Udeležence, ki smo jih zaradi prevoza pospremili na Mrzlico v dveh skupinah, smo enako odpeljali nazaj na Podmejo. Prva skupina je odšla z Mrzlice ob 13. uri, druga ob 14.15 (prilagodili smo se Brežičanom, ki so imeli vlak ob 16.36). Hoja je potekala brez težav. Postanki, ki smo jih naredili, so bili namenjeni pitju in prigrizkom, ves čas pa je bilo slišati sproščen klepet.

Menim, da nam je prireditev uspela tako glede števila udeležencev ( 349 otrok in spremljevalcev) kot tudi izvedbe celotnega programa. Sodelovale so planinske skupine iz 7 planinskih društev MDO-ja: Brežice, Radeče, Rimske Toplice, Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Zagorje in Trbovlje. Vreme nam sicer ni bilo najbolj naklonjeno, a dokazali smo, da želimo v hribe in nič nas ni zaustavilo.

HVALA VSEM, KI STE NAM S SVOJIM SODELOVANJEM POMAGALI IZPELJATI SREČANJE MLADIH PLANINCEV ZASAVJA IN POSAVJA 2013 NA MRZLICI!

In za zaključek mnenje ene od mentoric: »Zahvaljujemo se vam za malce mrzel, a vseeno lep jesenski izlet, pogostitev in izviren spominek. Vsa pohvala tudi programu.«

Trbovlje, 7. 10. 2013 Cvetka Kozmus, načelnica MO

Z več kot 40 poker igrami je lahko razumeti, zakaj je 888 Poker vodilni spletni poker. Pridružite se danes!

Z NAJMLAJŠIMI PLANINCI NA SVETI PLANINI

V skladu z načrtom izletov Mladinskega odseka PD Trbovlje, so se v soboto, dne 16.2.2013, tri mentorice in dva izkušena planinca, skupaj s 34 učenkami in učenci Osnovne šole Tončke Čeč odpravili na izlet na Sveto Planino oziroma nekdaj Partizanski vrh nad Trbovljami. Starost otrok je bila od 6 do 10 let tako, da so nekateri ob tej priliki prvič prejeli planinske izkaznice in s tem postali člani PD Trbovlje.

Čestitamo!

mladi planinci

mladi planinci

Izpred telovadnice na šoli Tončke Čeč je razigrana druščina, z avtobusom, krenila na Čebine, od koder smo pot nadaljevali peš, mimo nekdanjega počitniškega doma „1. junij“ in nato po cesti, ki vodi iz Vrhov, nadaljevali proti Domu rudarjev na Sveti Planini. Zaradi obilice snega je bil dostop možen samo po glavni cesti, ki je bila lepo splužena.

V koči oziroma domu na Planini smo se okrepčali s hrano iz nahrbtnikov in toplim čajem. Vmes smo sledili drugemu teku slaloma na svetovnem prvenstvu v Schladmingu in navijali za Tino Maze.

Po zasluženem počitku smo otroke odpeljali ven na sneg, koder so uživali v zimskih radostih.

Kljub prvotnemu namenu, da se bomo vračali po poti mimo Planinske vasi na Klek, smo po prihodu na Planino kmalu ugotovili, da zaradi obilice snega to ne bo mogoče. Zato smo poklicali šoferja in mu sporočili naj nas pride iskat na križišče pod nekdanjim počitniškim domom „1. junija“.

Primerno vreme in obilica snega sta otrokom vseskozi nudila prelep pogled na zasneženo naravo in ustvarila idealne pogoje za igro in vsemogoče vragolije v snežni idili.

Zabeležil: Bojan Gorjup