Krk

Letošnji dopust sva s Tamaro izkoristila, poleg namakanja v morju, tudi za poplezavanje v Baški in okolici. Splezala sva nekaj smeri v plezališčih Bunculuka in Portafortuna ter nekaj neopremljenih smeri v Gabru.

 

 

 

 

 

 

Rinke

Lepa napoved vremena naju je zvabila v Logarsko dolino. Ker je rana ura “ta prava” sva že ob štirih zjutraj vsa zaspana stopala proti Okrešlju in vsak zase razmišljala ali je res tega treba. Ko pa te na vstopu v Turski žleb obsije sončni vzhod, enostavno pozabiš na vse in dobiš nov zagon. Izkazalo se je da je bila zgodnja ura res prava. Sonce že ima svojo moč in sneg kaj hitro postane mehek, hoja pa naporna. In ko sva naredila obhod čez vse štiri Rinke, se je iz doline dvignila megla. Povzpela sva se še na Tursko goro, potem pa domov.

 

Spominski tabor na Korošici

Ko sem že mislil, da nam bo letošnje deževje tabor potopilo smo ujeli dva lepa dneva s soncem.
V soboto in nedeljo se je zbralo 6 članov AO Trbovlje in dva pridružena člana iz AO Litija. V prijetnem in na trenutke že kar vročem vremenu smo plezali v Velikem vrhu na Dleskovški planoti. Kljub lažjim smerem pa smo ob prelepih razgledih uživali.
Kogar ni bilo mu je lahko žal, vsi pa vabljeni, da se nam pridružite naslednje leto.

Spominski tabor Bojana Pajka

Tradicionalni tabor v spomin na Bojana Pajka bo tudi letos na Korošici in sicer 13. in 14. septembra.
Vabim vse člane da se ga udeležijo. Stene so blizu, smeri – tudi športnih dovolj.

Prosim, da mi vsi ki se boste tabora udeležili sporočite na: marko@planika.net ali pošljete sporočilo na 031 210 717 da rezerviramo prenočišče.

V primeru da bi bile vremenske razmere slabe se tabor prestavi na naslednji vikend.

LP Marko

Bavšica in Špik

Po uspešno zaključenem tečaju za planinskega vodnika v Bavšici, sva bila v soboto 9.8.2014 na prvi vodniški preizkušnji s hrastniškimi planinci.

 

Kölnbreinspitze 2934 m

V nedeljo, 8. junija, sem s Francijem, Petrom, Igorjem, Miho, Arnotom (vsi PAK), ter Dejanom turno smučal s Kölnbreinspitze nad dolino Malte v Avstriji.

Triglav

Ne spomnim se, kdo je prvi predlagal Triglav, Matic ali Uroš? Fotra je očitno zgrabila kriza srednjih let tako kot mene. Matic pa bi itak šel plezat vsak dan. Običajno sem takoj za, tokrat pa sem bil neodločen do zadnjega.

Kakšen je plan? Gremo popoldne turno do Kredarice, prespimo, zjutraj skočimo na vrh in odsmučamo v dolino. Do 12h bom že lahko na “šiht”. Kakšna je napoved? Do torka popoldne naj bi “zdržalo”. Skrbijo me napovedane visoke temperature. Mogoče bi bilo bolje, da gremo konec tedna, ko naj bi se nekoliko ohladilo. Pokličem na Kredarico, povprašam po lokalnih razmerah in napovem tri obiskovalce za naslednji dan pozno popoldne. Zapadlo je 15 centimetrov novega snega, ki pa se je že sprejel s podlago, tako da ne igra nobene vloge.

Vsak plan in realizacija se malo razjahata. Tudi naši sta se. Iz Radovne do Krme se je pot vlekla kot jara kača. Bilo je vroče in sneg temu primerno zmehčan. Termometer v avtu je ob prihodu nameril 17 stopinj. Pot se je pričela počasi vzpenjati. Smučina je iz gozda zavila na zasneženo in s plazovi posuto melišče. Občasno je zabobnel plaz z Debele peči ali izpod Draških vrhov. Pri Zgornji Krmi se je pričelo mračiti, na Kalvariji pa nas objela tema. K sreči je bilo jasno in polovica lune je dovolj osvetljevala pokrajino, da svetilk skoraj nismo potrebovali. Posvetili smo le občasno, da smo se prepričali, kam gre pot. Na snegu se je delala ledena skorja, “kože” so pričele spodrsavati. Zadnji čas smo prispeli na Kredarico, kajti vremenarja sta se ravno odpravljala spat.

Zjutraj nismo bili ravno zgodnji. Če bi vedeli, kako gnil bo sneg ob sestopu, bi se odpravili bolj zgodaj. Pomagalo pa ne bi kaj dosti, saj je bila temperatura ob 6h na Kredarici že 2 stopinj nad ničlo. Sam vzpon na na vrh ni bil težak, zaradi koncentracije nas je prehod čez greben prej psihično kot fizično utrudil. Doseženega vrha smo se seveda vsi razveselili, saj gre za Triglav, kakšnega posebnega užitka pa ob tem nismo doživeli. Razgled je bil fenomenalen, vreme prekrasno, temu seveda ni mogoče oporekati.

Sonce je dobro zmehčalo sneg, zato je bil sestop precej bolj kočljiv od vzpona. Izžeti smo se privlekli do Kredarice, kjer smo se regenerirali in pripravili na turni smuk v Krmo. V zgornjem delu bi temu lahko rekli smučanje. Od Malega polja naprej pa so smuči služile le malo bolj prijaznemu transportu, kot je pešačenje. Domov smo prispeli ob 16h.

Marko

 

 

Viševnik

Nedelja, 6.4.2014. Ura je pet zjutraj, ko se odpravimo Brigita, Roman in Gusti iz Zagorja proti Viševniku. Napoved vremena ni bila prav dobra, smo se pa dogovorili, da v primeru slabega vremena gremo na “kremšnite”.

Vreme nam je bilo naklonjeno, na posameznih mestih je precej pihalo, vendar je sonček pomagal premagati mraz. Na vrhu smo se pogovarjali z ostalimi turnimi smučarji v precej prijetnem vzdušju. Slike pa prikazujejo tudi opasti proti vrhu.

Ob povratku smo na enem mestu malo za popestritev izvedli spuščanje z dvema cepinoma.

Lep pozdrav, Avgust Koncilja